Sijaiskotitoiminta
Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry toimii täysin sijaiskotien varassa. Dewillä ei ole kissataloa, vaan yhdistyksen kissat ovat tilapäisessä kotihoidossa vapaaehtoisten ihmisten luona. Koska sijaiskotien elämäntilanteet muuttuvat ja kissakiintiö alkaa täyttyä, tarvitsemme jatkuvasti uusia sijaiskoteja. Kaikki sijaiskodiksi kiinnostuneet haastatellaan ja perehdytetään ennen aloittamista. Yhdistys kustantaa kissan ruuat, hiekat, tarvikkeet ja eläinlääkärikulut. Sijaiskoti saa halutessaan osallistua kissan kuluihin.
Sijaiskodiksi haluavalta henkilöltä edellytämme sujuvaa suomenkielen taitoa, täysi-ikäisyyttä sekä Turussa tai sen lähikunnilla asumista. Sijaiskodin tulee myös käydä sijaiskotiperehdytys, josta ilmoitamme aina Dewin nettisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa. Perehdytys järjestetään yleensä kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Emme vaadi aikaisempaa kokemusta kissojen hoitamisesta. Pääasia on, että on kärsivällisyyttä, halua oppia ja aikaa viettää kissan kanssa. Sijaiskoti toimii eräänlaisena hoitajana Dewin kissalle/kissoille. Tärkein tehtävä on tarjota turvallinen kotiympäristö ja tarkkailla hoitokissan syömistä ja vointia. Tärkeää on myös viettää aikaa kissan kanssa.
Alku uuden sijaiskissan kanssa on aina melko samanlainen. Kissa/kissat laitetaan eristyksiin yhteen huoneeseen. Esimerkiksi kylpyhuone on hyvä eristystila. Eristys tehdään myös vaikka sijaiskodilla ei olisi omia eläimiä. Näin hoidokeille syntyy aluksi oma turvallinen pieni reviiri. Kissat asuvat omassa pienessä tilassa, jonne viedään ruokaa ja niiden vessat siivotaan. Jos kissoja on enemmän kuin yksi, yrittää sijaiskoti varmistaa että kaikki kissat syövät. Aluksi muutto uuteen paikkaan saattaa nostaa stressiä niin paljon ettei ruoka ensin maistu. Kissan rauhoituttua niin että se syö kunnolla, kissat madotetaan. Madotuksen jälkeen on vuorossa eläinlääkärissä käynti. Ensimmäisellä käynnillä kissa sterilisoidaan ja rokotetaan. Kissa madotetaan vielä kaksi kertaa uudelleen ja viedään uudestaan eläinlääkäriin tehosterokotettavaksi. Jos kissa on luottavainen tai valmiiksi saanut positiivisia ihmiskokemuksia, voidaan sen kodinetsintä aloittaa.
Loppuelämän koti
Koska sijaiskoti tuntee hoidossaan olevan kissan parhaiten, sijaiskodilta pyydetään esittelyn kirjoittamista ja kuvia kissasta kodin etsimistä varten. Mikäli sijaiskoti ei ole kynäilijä tai kuvaaminen on haastavaa, yhdistyksellä on aktiiveja, jotka auttavat kirjoittamisessa ja kuvaamisessa. Sijaiskoti auttaa myös omalla mielipiteellään ja kissan tuntemisellaan oikean pysyvän kodin löytämisessä. Joskus kissalle löytyy pysyvä koti melkein saman tien, kun taas joskus oikean kodin löytyminen voi viedä jopa yli vuoden. Kissanpennut löytävät yleensä kodin lähes heti saavutettuaan luovutusiän, aikuisilla kissoilla aika on pidempi.
Yksin ei tarvitse hoitaa
Jokaisella sijaiskodilla on oma kissavastaava, eli yhdistyksen aktiivi, johon tulee ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa. Kissavastaavalle tulee myös kertoa kissan kuulumisia. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi kun sijaiskoti kaipaa vinkkejä kissan kesyttämiseen tai sijaiskissan ja omien kissojen tutustuttamiseen. Viestiä pitää laittaa myös jos kissa käyttäytyy omituisesti tai sen käytös muuttuu yhtäkkiä. Kissavastaavat myös huolehtivat kissojen terveydestä ja eläinlääkärikäynneistä. Sijaiskodilla ei tarvitse olla omaa autoa tai ajokorttia. Mikäli sijaiskodilla on ajokortti, auto ja aikaa, myös sijaiskoti voi itse kuljettaa kissan lääkäriin.
Omat eläimet eivät ole este sijaiskodiksi ryhtymiselle, kunhan ne eivät ulkoile vapaasti ja niiden rokotukset sekä muu terveydenhoito on kunnossa. Jos sijaiskodilla on omia eläimiä, hoitokissa tulee pitää täyseristyksissä siihen asti, kunnes myös sen rokotukset ovat voimassa.
Dewi ry:llä on kokonainen kissatiimi, joka koostuu sijaiskotivastaavasta, adoptiotiimistä ja kissavastaavista. Sijaiskotitiimi on tehnyt ohjeita erilaisiin tilanteisiin, jotka auttavat kissan kanssa. Niistä löydät osan TÄSTÄ.
Myös Sinä voit tehdä eläinsuojelutyötä!
Ryhtymällä sijaiskodiksi pääset mukaan käytännön eläinsuojelutoimintaan, tutustut moniin valloittaviin eläinpersoonallisuuksiin, ja voit auttaa löytöeläimiä muutoinkin kuin vain rahaa lahjoittamalla. Mikäli sijaiskotitoiminta kiinnostaa, tutustu ensin sijaiskotisopimuksen ehtoihin.
Dewin kissat tulevat pääasiassa populaatioista, eli ne eivät ole tottuneet ihmisiin eivätkä sisäkissana olemiseen. Joskus Dewi joutuu ottamaan myös vastaan löytökissoja. Emme voi tietää, miten nopeasti kissa kesyyntyy: samasta populaatiosta tulevat kissat saattavat suhtautua hyvinkin eri lailla ihmisiin. Emme siis voi luvata sijaiskodille, että kissat olisivat hiljaisia, terveitä tai helppoja. Mutta pyrimme toteuttamaan sijaiskodin toiveet sijaiskissoista liittyen ikään ja sukupuoleen, jos taustalla on syy saada sijaiskissat ja omat kissat tulemaan mahdollisimman hyvin toimeen.
Järjestämme säännöllisesti sijaiskotiperehdytyksiä, ja seuraavan perehdytysajan saatat jo nähdä kalenteristamme tai Facebook-tapahtumissamme!